Akademikro Blog

Nasıl etkili bir finansçı olabilirsiniz?

Nasıl etkili bir finansçı olabilirsiniz?

Eğer bir finansçıysanız sizin ürününüz rakamlar. Peki bu rakamları karşınızdakilere nasıl etkili şekilde aktarabilirsiniz? Bu becerinin gelişmesinde finans eğitimleri size nasıl bir fayda sağlayabilir?

Finans bir sanattır

Eğer sanat, bir duygu, tasarım ya da güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemler, bu yöntemlerle meydana gelen üstün yaratıcılık ve bir meslekte uyulması gereken kurallar ise finans da bir sanattır. Çünkü finans, matematik hesaplarının ötesidir; bu hesapları aynı zamanda doğru ifadelerle, açık ve anlaşılır şekilde anlatmayı gerektirir.

Sonuç hesabın kendisinden önemlidir

Süreçler her zaman önemli olsa da tarih daima bu süreçlerin yol açtığı sonuçları yazar. Bu sonuca neyin neden olduğu ve final ürünü etkileyen bilgiler detay olarak kalır. Siz de bir finansçı olarak çalıştığınız kurumla ilgili pek çok bilgiyi haiz ediyor olabilirsiniz ancak başarınız bu bilgilerle elde ettiğiniz sonucu nasıl anlattığınıza göre ölçülür. Yatırımcılar, patronlar ve işverenler de tıpkı tarih gibi en çok sonuçları hatırlar. Bilginizi ve elde ettiğiniz sonucu iyi bir anlatımla aktardığınızda karşı tarafın sizi anlamasını sağlar hatta bu konuyla ilgili hislerini bile yönlendirebilirsiniz.

Anlattığınız rakam ve hesapları daima metaforlarla desteklemeli, örneklerle süslemelisiniz. Böylece sonucun anlaşılma ve algılanma biçimini yöneten taraf siz olursunuz.

Bir finansçı olarak neyi hedeflemelisiniz?

Bir finansçı olarak amacınız, işletmenizin ve tüm çalışanların kâr etmek için ortak bir hedefe odaklanmasına yardım etmek olmalıdır. Bunun için öncelikle teknik bilginiz iyi olmalıdır. Teknik bilginizle beraber düşünce ve görüşlerinizi satış ekibi, IT ekibi ve diğer departmanlara da açık ve net bir biçimde anlatabiliyor olmalısınız.

Örneğin bir satışçıya Haziran ayı için kaydedilmiş gelirden 100 bin TL provizyon yazdığınızı söylerseniz ya da aylık satışın yüzde 10’nun kazanılmamış gelir olduğunu belirtirseniz satışçı teknik terimlere hakim değilse sizi anlamayabilir. Ancak ona en yalın şekilde Haziran ayındaki satışların 100 bin TL’lik tutarını hala tahsil edemediğinizi veya bu ayki satışın yüzde 10’nun kasaya girişinin riske girdiğini söylerseniz kendisi size bu tutarın tahsili için sizi daha iyi anlayacak, size bu konuda gerek müşteri ile iletişime geçerek gerekse başka şekillerde yardım etmek isteyecektir.

Siz ne kadar kısa ve öz ifadeler kullanırsanız sizi dinleyen de size o kadar kolay konsantre olur. Çünkü rakamların ve olayların basite indirgenerek aktarımı, anlatılanların dinleyenin kafasına yerleşme olasılığını artırır.

Kişisel becerilerin gelişimi ve finans eğitimi

İyi bir finansçı olmak için kişisel yeteneklerinizi de ön plana çıkarmanız gerekir. Bunun için tonlama ve vurgularınızı geliştirmeyi düşünebilirsiniz. Belki bir diksiyon kursu, nefesinizi doğru şekilde alıp vermenize ve hitap yeteneğinizi geliştirmenize yardım edebilir. Bunların yanında şirketinizin kullandığı ticari yazılımları daha etkin şekilde kullanmanızı sağlayacak eğitimler, bir finansçı olarak ürününüz olan rakamları başarılı bir şekilde pazarlamanıza yardım edecek eğitimler almayı da düşünebilirsiniz.

Akademikro ile yatırım için kendinizi seçin

Kurumsal ticari yazılım devi Mikro Yazılım, yılların bilgi birikimi ve deneyimini, kurduğu eğitim portalı Akademikro ile kariyerini bilginin gücüyle bir adım ileriye taşımak isteyenlerle paylaşıyor. Temel Düzey dahil 9 farklı alanda uzmanlık eğitiminin bulunduğu Akademikro’ya dilediğiniz zaman dilediğiniz platformdan erişebilir, Akademikro uzmanlık sertifikaları ile 100 binden fazla Mikro Yazılım kullanıcısından biri olabilirsiniz.

4 Haziran 2020